Home » Jaunumi, Latvija, NVS » Latvija un Moldova veidos ciešāku sadarbību lauksaimniecības, uzņēmējdarbības un citās jomās

Latvija un Moldova veidos ciešāku sadarbību lauksaimniecības, uzņēmējdarbības un citās jomās

6.februārī notikušajā Latvijas Republikas un Moldovas Republikas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos (turpmāk – SVK) otrajā sēdē, kuru atklāja līdzpriekšsēdētāji Latvijas ekonomikas ministrs D.Pavļuts un Moldovas ekonomikas ministra vietnieks O. Kalmiks (O. Calmic), puses pauda abpusēju apņemšanos stiprināt divpusējo ekonomisko sadarbību, it īpaši lauksaimniecības, uzņēmējdarbības, būvniecības, informācijas tehnoloģiju, atbilstības novērtēšanas, reģionālās attīstības, energoefektivitātes u.c. jomās.

Latvija vienmēr uzsvērusi interesi veicināt un pilnveidot ekonomiskās attiecības ar Moldovu. Mēs pozitīvi vērtējam līdzšinējo divpusējo sadarbību ar Moldovu, lai arī – pagaidām tā ir salīdzinoši neliela un svārstīga, tomēr ar tendenci paplašināties. Uzskatām, ka tālāku Latvijas un Moldovas ekonomisko un tirdzniecības attiecību padziļināšanos pozitīvi ietekmēs Eiropas Savienības un Moldovas sarunas par Brīvās tirdzniecības zonas izveides noslēgšanu.

SVK sēdes laikā puses atzinīgi novērtēja divpusējās tirdzniecības pieaugumu pēdējo gadu laikā, vienlaikus norādot uz iespējām sadarbību paplašināt. Puses vienojās veicināt lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības produkcijas tirdzniecības apjomu palielināšanu. Sadarbības stiprināšanai tika uzsvērta nepieciešamība veicināt abu valstu uzņēmēju sadarbību, attīstot komunikāciju starp uzņēmēju organizācijām un asociācijām kā arī sadarboties pārtikas un veterinārās kontroles, kā arī kvalitātes standartu pārņemšanas jautājumos.

Tāpat panākta vienošanās veicināt sadarbību ceļu būves un transporta jomā. Ņemot vērā abpusējo interesi, tiks stiprināta sadarbība sertifikācijas un atbilstības novērtēšanas jomās, tai skaitā noslēdzot vienošanos par sadarbību starp abu valstu akreditācijas institūcijām.

Kā jau informējām, 5.februārī Moldovas ekonomikas ministra vietnieks O.Kalmiks iepazinās ar IT Demo centra un industriālo parku attīstītāju NP Properties darbu. Tāpat Moldovas delegācijas pārstāvji tikās ar kolēģiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un Zemkopības ministrijā, kā arī apmeklēja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu „BIOR” un Pārtikas un veterināro dienestu.

Paralēli SVK, 6.februārī Ekonomikas ministrijas telpās notika Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizēts Latvijas – Moldovas biznesa seminārs, kurā piedalījās vairāk kā 20 Latvijas uzņēmēji no ražošanas, enerģētikas, elektronikas, farmācijas, būvniecības un citām jomām, kā arī Moldovas delegācijas pārstāvji.

Latvijas – Moldovas SVK otrā sēde norisinājās tieši pirms š.g. 20.-21.februārī plānotās Latvijas Republikas Ministru prezidenta V. Dombrovska vizītes uz Moldovas Republiku. Ministru prezidentu vizītē pavadīs arī Latvijas uzņēmēju delegācija, pārstāvot mašīnbūves un metālapstrādes, elektronikas, elektromateriālu un elektroiekārtu ražošanas, būvniecības un arhitektūras, pārtikas rūpniecības, farmācijas un citas nozares un tās ietvaros plānota Latvijas – Moldovas biznesa foruma norise.

Papildinformācija par sadarbību ar Moldovas Republiku:

Latvijas ārējās tirdzniecības apjoms ar Moldovu 2012.gada 9 mēnešos bija 10,4milj. EUR, kas ir par 2% mazāk kā tajā pašā periodā 2011.gadā. Tas ierindo Moldovu 61.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā.

Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Moldovu sasniedza 6,7 milj. EUR, bet imports no Moldovas 3,6 milj. EUR. Savukārt

Savukārt 2011.gadā Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Moldovu bija 11,8 milj. EUR, bet imports no Moldovas – 3,5 milj. EUR.

Nozīmīgākās Latvijas eksporta preču grupas uz Moldovu 2011.gadā un 2012.gada 9mēnešos bija ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija, pārtikas rūpniecības produkti, mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas, plastmasas un izstrādājumi no tām; kaučuks un gumijas izstrādājumi, optiskās ierīces un aparāti.

Nozīmīgākās importa preču grupas no Moldovas 2011.gadā un 2012.gada 9mēnešos bija pārtikas rūpniecības produkti, augu valsts produkti, mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, plastmasas un izstrādājumi no tām, kaučuks un gumijas izstrādājumi, tauki un eļļas.

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Moldova ierindojas 57. vietā ar kopējo investīciju apjomu 638,7 tūkst. LVL un 138 aktīviem uzņēmumiem.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress