Home » Āzija, Jaunumi » Veicinās Latvijas un Singapūras ekonomisko sadarbību

Veicinās Latvijas un Singapūras ekonomisko sadarbību

Šonedēļ ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts dosies darba vizītē uz Singapūru, lai iepazītos ar Singapūras pieredzi un īstenotajiem pasākumiem industriālās politikas ieviešanā un izcilas uzņēmējdarbības vides izveidē, kā arī pārrunātu iespējas veicināt abu valstu divpusējo ekonomisko sadarbību.

„Singapūra piecdesmit gadu laikā ir spējusi kļūt par vienu no pasaules bagātākajām valstīm. Singapūras ekonomikas izcilības pamatus ielika mērķtiecīgas reformas ekonomikas politikā, izglītības sistēmā, valsts pārvaldē, korupcijas izskaušanā, nodokļu politikā u.c. jomās. Singapūra šobrīd var lepoties arī ar pirmo vietu starptautiskajā biznesa vides novērtējumā „Doing Bussines”, ko daudzi investori izmanto par vienu no kritērijiem, pieņemot investīciju lēmumus. Singapūras industrializācijas, uzņēmējdarbības vides uzlabošanas un investīciju piesaistes pieredze sniedz būtiskas mācības arī Latvijai, lai efektīvi īstenotu Nacionālo industriālo politiku un veidotu izcilu uzņēmējdarbības un investīciju vidi,” uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

D.Pavļuts darba vizītes laikātiksies ar Singapūras Tirdzniecības un rūpniecības ministru LIM Hng Kiang un Singapūras Ekonomiskās Attīstības padomes pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējamos valsts atbalsta pasākumus rūpniecības attīstībai, pētniecības un attīstības veicināšanai, investīciju piesaistes programmas, kā arī Latvijas un Singapūras divpusējās attiecības. Savukārt tikšanās laikāar Singapūras vicepremjeru un finanšu ministru Tharman Shanmugaratnam plānots pārrunāt valsts kapitāla daļu pārvaldības jautājumus un Singapūrā izveidoto valsts uzņēmumu pārvaldības modeli, kas ir līdzīgs Ekonomikas ministrijas izstrādātajām piedāvājumam Latvijā izveidot daļēji centralizētu valsts uzņēmumu pārvaldības modeli.

Lai pārrunātu uzņēmējdarbības vides uzlabošanas rīcības virzienus, Singapūras pieredzi industriālo zonu un infrastruktūras izveidē, kā arī eksporta un investīciju piesaistes veicināšanas pasākumus, ekonomikas ministrs tiksies ar Singapūras Kooperācijas uzņēmuma izpilddirektoruKong Wy Mun, kas ir par Singapūras ārējo tirdzniecību un ekonomisko attīstību atbildīgā valsts aģentūra. Tāpat plānota tikšanās ar Pasaules Bankas konkurētspējas un nozaru attīstības ekspertiem.

Savukārt Āzijas – Eiropas Fondā D.Pavļuts uzstāsies ar lekciju „Gudrā taupība un jaunais Baltijas valstu izaugsmes modelis” (angļu val. „Smart Austerity and the New Baltic Growth Model”), kurā stāstīs par Latvijas ekonomikas atkopšanās pieredzi, īstenotajām un sāktajām reformām, Latvijas Nacionālo industriālo politiku, kuras mērķis ir veicināt ekonomikas strukturālas izmaiņaspar labu preču un pakalpojumu ar augstāku ienesīgumu ražošanai, t.sk. rūpniecības lomas palielināšanai, rūpniecības un pakalpojumu modernizācijai un dažādākam eksporta grozam.

Ekonomikas ministrs Singapūrā tiksies arī ar Nacionālā Pētniecības Fonda un Darbaspēka Attīstības aģentūras pārstāvjiem. Tāpat D.Pavļutam paredzētas vairākās tikšanās ar Singapūrā strādājošajiem uzņēmējiem un uzņēmēju organizāciju pārstāvjiem.

Latvijas ārējā preču tirdzniecība ar Singapūru 2012.gadā veidoja 14,8 miljonus eiro, kas bija par 35,5% vairāk nekā 2011.gadā, kad preču apgrozījums bija 10,9 miljoni eiro. 2012.gadā Latvija uz Singapūru eksportējusi preces 9,8 miljonu eiro vērtībā, kas salīdzinājumā ar 2011.gadu bija pieaugums par 53,3%. Latvijā ir

Latvijas galvenās eksporta preces uz Singapūru 2011.gadā bija mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas (69,0%), pārtikas rūpniecības produkti (16,6%), optiskās ierīces, aparāti (arī medicīniskie) un pulksteņi (5,3%), minerālie produkti (kurināmais, nafta un tās produkti) (2,7) un dzīvnieki un lopbarības produkcija (2,1). Savukārt importā dominēja mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas (69,8%), pārtikas rūpniecības produkti (10,9%), metāli un to izstrādājumi (8,6%), optiskās ierīces, aparāti (arī medicīniskie) un pulksteņi (3,3%), kā arī plastmasas un izstrādājumi no tām; kaučuks un gumijas izstrādājumi (3,2%).

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress