Home » Jaunumi, Latvija » Preču eksports pieaudzis, bet imports samazinājies

Preču eksports pieaudzis, bet imports samazinājies

boxesC

2014. gada pirmajos deviņos mēnešos preču eksporta apjoms faktiskajās cenās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn palielinājies par 144,1 milj. eiro jeb 2,0%, bet importa apjoms samazinājies par 103,2 milj. eiro jeb 1,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) operatīvie dati.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos Latvija eksportējusi preces 7,5 miljardu eiro apmērā, bet importējusi par 9,3 miljardiem eiro.Preču ārējās tirdzniecības bilance ir nedaudz uzlabojusies – eksporta īpatsvars kopējā ārējās tirdzniecības apjomā sasniedzis 44,6%.2013. gada deviņos mēnešos eksporta īpatsvars bija 43,8%.

Izslēdzot cenu izmaiņu ietekmi, šogad janvārī – septembrī eksporta apjoms salīdzināmajās cenās pieauga par 3,3%, bet importa apjoms samazinājās par 0,8%.

2014. gada deviņos mēnešos vislielāko preču apjomu – vairāk nekā divas piektdaļas no eksporta kopapjoma – izveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība.Salīdzinājumā ar pērnā gada janvāri – septembri šo uzņēmumu eksports palielinājāspar 24,0 milj. eiro jeb 0,8%. Eksporta pieaugums bija vērojams arī būvniecības nozares uzņēmumos – par 16,3 milj. eiro jeb 29,2%.

Tajā pašā laikā otras lielākās nozares – apstrādes rūpniecības (gandrīz divas piektdaļas no eksporta kopapjoma) – uzņēmumu eksports samazinājās par 132,7 milj. eiro jeb 4,4%.

Arī importā vislielāko preču apjomu – vairāk nekā trīs piektdaļas no importa kopapjoma – ieveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Tomēr, salīdzinot ar 2013. gada janvāri – septembri, šo uzņēmumu importēto preču apjoms samazinājās par 69,6 milj. eiro jeb 1,2%.

2014. gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar pērnā gada deviņiem mēnešiem kapitālpreču eksports ir pieaudzispar 2,4%, savukārt imports samazinājies par 6,1%. Šo preču īpatsvars eksportā bija 11,5%, bet importā – 12,8%. Kapitālpreces veido pamatlīdzekļi, izejvielas un citi materiāli, kas paredzēti tālākai pārstrādei.

Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress