Home » Jaunumi, Latvija » Paplašina Latvijas un Dānijas sadarbību aizsardzības jomā

Paplašina Latvijas un Dānijas sadarbību aizsardzības jomā

15819865025_c19d9df112_z

Ceturtdien, 5.februārī NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis ar Dānijas aizsardzības ministru Nikolaju Vamenu parakstīja atjaunoto saprašanās memorandu un politiskās vīzijas dokumentu.

Parakstītie dokumenti paredz sadarbības paplašināšanu aizsardzības jomā – regulāras politiskā līmeņa konsultācijas, ciešāku sadarbību izglītības un militāro mācību jomā, iespējas kopīgi doties uz starptautiskajām operācijām, sadarbību kopīgos iepirkumos, kā arī citās savstarpēji izdevīgās aktivitātēs.

„Iepriekšējais saprašanās memorands tika parakstīts 1994.gadā. Šo 21 gadu laikā ir notikušas būtiskas izmaiņas gan ģeopolitiskajā situācijā, gan arī abu valstu bruņotajos spēkos, tāpēc esmu gandarīts, ka ir izstrādāta jauna konceptuālā bāze mūsu aizsardzības resoru sadarbībai, kas vērsta uz skatījumu nākotnē,” uzsvēra R.Vējonis.

Dānijai ir bijusi būtiska loma Latvijas armijas attīstībā. 2013.gada 12.aprīlī Latvija un Dānija parakstīja Saprašanās memorandu par Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādes iekļaušanu Dānijas divīzijā. Tajā ir iekļautas arī divas Dānijas, kā arī Lietuvas un Igaunijas kājnieku brigādes.2014.gadā štāba mācību „Knight 15” posms „Red Knight” norisinājās Latvijā, bet nākamais mācību posms šogad norisināsies Lietuvā un būs integrēts starptautiskajās militārajās mācībās „Sabre Strike”.

Dānijas un Latvijas bruņoto spēku karavīru dalība kopējos vingrinājumos nodrošina veiksmīgas sadarbības iespējas, kā arī sadarbību ar citām NATO dalībvalstīm militāro operāciju laikā. Latvijas bruņoto spēku karavīru dalība divīzijas līmeņa mācībās paaugstina karavīru profesionālās zināšanas un sadarbības partneriem sniedz iespēju atkārtoti pārliecināties par mūsu karavīru augsto sagatavotību.

NATO aizsardzības ministru sanāksme norisinājās 5.februārī Briselē, Beļģijā.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress