Home » Eiropa, Jaunumi » Turcijas embargo rada bažas par apelsīnu cenām Krievijā

Turcijas embargo rada bažas par apelsīnu cenām Krievijā

300x199x01-300x199.jpg.pagespeed.ic.MAd1JCc61y

No 1. janvāra stāsies spēkā Krievijas aizliegums pārtikas produktu importam no Turcijas, tostarp apelsīniem. Tas radījis pamatotas bažas, ka vieni no iecienītākajiem augļiem turpmāk būs krietni dārgāki un Krievijas iedzīvotāji vairs nespēs tos atļauties.

Turcija ir viena no trim galvenajiem apelsīnu piegādātājiem uz Krieviju. Saskaņā ar kompānijas “Royal Fresh” datiem, Turcijas apelsīnu piegādes veido 13% no Krievijas tirgus. Papildus Turcijai augļus importē tikai Ēģipte un Dienvidāfrika. Līdz ar importa aizliegumu Turcijai decembra vidū aktīvi sāks ienākt Ēģiptes apelsīni.

“Krievijas ierobežojumi uz Turcijas apelsīnu piegādēm nedrīkst ietekmēt to cenas, jo pārtikas embargo sakrīt ar dabisko apelsīnu sezonu beigām Turcijā,” norāda kompānijas “Royal Fresh” pārstāvis Mihails, norādot, ka savukārt Ēģiptes apelsīnu sezona ilgst no novembra vidus līdz aprīlim- maijam.

“Agrāk apelsīni tika eksportēti arī no Spānijas, bet šobrīd nav piedāvājuma no Eiropas valstīm saistībā ar sankcijām,” piebilda uzņēmējs.

Vienlaikus viņš atzina, ka uz šodienu ir novērojams neliels apelsīnu deficīts, ko radījuši nesenie notikumi ar Turciju. Lai arī sākotnēji apelsīnu cenas pieauga uz pusi, tagad situācija ir uzlabojusies un cenas pakāpeniski samazinās.

“Kad tirgus ir pilns ar Turcijas, Ēģiptes un Dienvidāfrikas apelsīniem, neviena no pusēm neļauj otrai palielināt cenas, par ko rūpējas Konkurences likums. Taču tagad, Krievijas tirgū paliek divi spēlētāji, kuri savu importu palielinās,” norāda Mihails.

Saskaņā ar uzņēmēja sacīto, šobrīd nepastāv nopietnas problēmas saistībā ar apelsīnu kvalitāti.

Kā zināms, saistībā ar nesen notikušo incidentu, kad Turcija netālu no Sīrijas notrieca Krievijas kara lidmašīnu, Maskava sākusi īstenot aktīvas pretdarbības pret turku uzņēmējiem un valsts pilsoņiem.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs apstiprinājis virkni sankciju pret Turciju, tai skaitā attiecībā uz lauksaimniecības produktu importu.

Kā liecina publiskotā informācija, no pārtikas produktiem aizliegti augļi un dārzeņi, tostarp tomāti, sīpoli, gurķi, vīnogas, aprikozes un āboli. Tiem pievienojušies arī vistas produkti un sāls.

Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress