Home » Eiropa, Jaunumi » Eiropas Savienība plāno aizstāt “Frontex” ar jaunu robežapsardzes aģentūru

Eiropas Savienība plāno aizstāt “Frontex” ar jaunu robežapsardzes aģentūru

euFlagEiropas Savienība (ES) pieņēmusi lēmumu izveidot jaunu robežapsardzes un krasta apsardzes aģentūru, lai efektīvāk risinātu migrantu krīzi, vēsta raidsabiedrība “BBC”.

Aģentūras spēkos būs 1000 cilvēku, un tās mērķis ir palēnināt migrantu pieplūdumu Eiropā. Jaunā robežapsardzes sistēma nomainīs pašreizējo ES robežapsardzes aģentūru “Frontex”, kas nav spējusi tik galā ar apjomīgo migrantu plūsmu no Turcijas uz Grieķiju un tālāk caur Balkāniem uz turīgajām Eiropas valstīm.

Jaunā aģentūra būs pilnvarota iejaukties krīzes risināšanā pat bez dalībvalstu piekrišanas, tādēļ dažas no ES dalībvalstīm tomēr nepiekrīt plānam, kas liktu tām nodot suverenitāti pār savām sauszemes un jūras robežām ES pārziņā.

“Šādas pilnvaras nozīmētu nedemokrātisku struktūru, ko nekontrolē ES dalībvalstis,” pauda Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

Protams, jaunajā plānā vēl iespējamas izmaiņas, kas varētu mīkstināt jaunās aģentūras darbības nosacījumus.

Jau ziņots, ka Grieķijas robežkontroles problēmas ir radījušas milzīgu satraukumu visā ES. Atklāts, ka vismaz divi no Parīzes teroraktos iesaistītajiem kaujiniekiem, šķērsojuši Grieķiju, izmantojot Eiropas bēgļu krīzes aizsegu.

Vairāk nekā 800 000 cilvēku šogad ieradušies Eiropā, galvenokārt bēgot no kara un nabadzības Tuvajos Austrumos. Šāds bēgļu pieplūdums ir sasniedzis vēl nebijušus apmērus.

Atslēgas vārdi: , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress