Home » Eiropa, Jaunumi, Z-Amerika » Šodien tomēr neparaksta ES un Kanādas brīvā tirdzniecības līgumu

Šodien tomēr neparaksta ES un Kanādas brīvā tirdzniecības līgumu

Kanādas amatpersonas tomēr nedosies uz Beļģijas galvaspilsētu Briseli, kur ceturtdien, 27.oktobrī, bija plānota Kanādas un Eiropas Savienības (ES) brīvā tirdzniecības līguma parakstīšana. Dokumenta apstiprināšanu bloķēja Beļģijas reģiona Valonijas parlaments.

Pēc Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministres Kristijas Frīlendas pārstāvja sacītā, Otava joprojām vēlas parakstīt svarīgo līgumu. Taču tas varētu notikt tad, kad Eiropa tam būs gatava.

Eiropas politiskie līderi aizvien nav panākuši kompromisu šajā jautājumā. Valonijas reģiona pārstāvji vēl joprojām uzskata, ka, noslēdzot vienošanos, tiks apdraudēta lauksaimniecības industrija un vides un patērētāju aizsardzības standarti.

Sarunas ar Kanādu par brīvās tirdzniecības līgumu tika pabeigtas jau 2014. gadā. Lai vienošanās stātos spēkā, tā bija jāatbalsta visām 28 bloka dalībvalstīm.

Kā zināms, vēl līdz 18.oktobra Ārlietu padomes sēdei Kopējās tirdzniecības politikas jautājumos Luksemburgā atsevišķas dalībvalstis – Beļģija, Rumānija, Bulgārija – nevarēja atbalstīt Padomes lēmumus par nolīguma parakstīšanu, noslēgšanu un pagaidu piemērošanu un dalībvalstīm nolīgumu nebija iespējas parakstīt.

Valonijas parlaments pagājušajā nedēļā nobalsoja par CETA bloķēšanu, tādējādi liedzot Beļģijas valdībai akceptēt līguma parakstīšanu.

Līdz ar to Beļģija šobrīd nevar parakstīt brīvās tirdzniecības līgumu ar Kanādu.

CETA ir modernākais tirdzniecības nolīgums, par kuru līdz šim ir vienojusies ES. Līdz ar tā noslēgšanu ES uzņēmējiem tiks nodrošināta tirgus pieeja gandrīz 99 procentiem tarifu līniju, kā arī publiskajiem iepirkumiem nacionālā, provinču un pašvaldību līmenī. Tāpat nolīgumā paredzēti īpaši noteikumi mazajiem un vidējiem komersantiem, pastiprinātas intelektuālā īpašuma tiesības un reformēti investīciju aizsardzības noteikumi.

Foto:FrankWinkler/https://pixabay.com/en/users/FrankWinkler-64960//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress