Home » Jaunumi, Z-Amerika » Solvita Āboltiņa: Latvija saskata perspektīvas ciešākai sadarbībai ar Meksiku

Solvita Āboltiņa: Latvija saskata perspektīvas ciešākai sadarbībai ar Meksiku

Latvija un Meksika ir ieinteresētas ciešākā sadarbībā, un diplomātisko attiecību nodibināšanas 85.gadadiena ir labs impulss, lai pilnveidotu attiecības visos līmeņos. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 4.septembrī, Saeimā uzņemot Meksikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Horhesu Lomonako Tondu (Jorge Lomónaco Tonda), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

„Lai arī abas valstis šķir tūkstošiem kilometru, tas nav bijis šķērslis, lai veidotu dinamiskas un draudzīgas attiecības. Taču joprojām pastāv neizmantots potenciāls gan politiskajā sadarbībā, gan ekonomikā un kultūrā,” atzina Saeimas priekšsēdētāja, īpaši uzsverot nepieciešamību aktivizēt parlamentāro sadarbību. Viens no veidiem, kā to stiprināt, būtu sadarbības grupu izveide abos parlamentos.

Par to, ka Latvijai ir būtiski attīstīt sadarbību ar Latīņamerikas un Karību reģiona valstīm, liecina arī Valsts prezidenta plānotā dalība Eiropas Savienības un šī reģiona valstu samitā nākamā gada janvārī, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjoms pēdējos gados ir būtiski palielinājies, piebilstot, ka ekonomisko aktivitāti pozitīvi ietekmēs arī aprīlī parakstītais līgums par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem. Kā veiksmīgu sadarbības piemēru Saeimas priekšsēdētāja minēja investīcijas CEMEX cementa ražotnē, kas ir ne tikai veiksmīgs investīciju projekts, bet arīdzan ceļ Meksikas atpazīstamību Latvijā.

Latvija būtu pateicīga par Meksikas atbalstu dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), vēstniekam sacīja Saeimas priekšsēdētāja, apliecinot, ka mūsu valsts ir gatava uzsākt pievienošanās procesu, lai pēc iespējas īsā laikā kļūtu par pilntiesīgu šīs organizācijas dalībvalsti. Atbalstu Latvijas dalībai OECD jau paudis Vācijas ārlietu ministrs.

Amatpersonas bija vienisprātis par nepieciešamību veicināt sadarbību kultūrā, jo tieši nepastarpināti kontakti starp iedzīvotājiem būtiski stiprina saites starp valstīm. Latvija var kļūt par pievilcīgu tūrisma galamērķi arī ceļotājiem no Meksikas, un īpaši piesātinātu piedāvājumu klāstu saviem viesim Latvija sniegs 2014.gadā, Rīgai kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa pauda cerību, ka vēstnieks radīs iespēju tuvāk iepazīt mūsu valsti, un aicināja viņu nākamgad personīgi apmeklēt Dziesmu svētkus, lai iepazītu mūsu cilvēku mentalitāti un gara spēku.

Jaunais Meksikas vēstnieks darbam Latvijā akreditēts vakar. Pastāvīgi rezidē Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress