Home » Jaunumi, Latvija » Apstrādes rūpniecībā straujāk cenas pieaug eksportētajai produkcijai

Apstrādes rūpniecībā straujāk cenas pieaug eksportētajai produkcijai

Ražotāju cenu dinamika joprojām ir mērena. Šogad aprīlī, salīdzinot ar 2012.gada aprīli, apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas pieauga par 1,9 procentiem.

Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas eksportētajai produkcijai gada laikā pieauga par 2,1%. Tā kā lielākā daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, tad ražotāju cenas lielā mērā ietekmē tendences ārējos tirgos. Kopš šī gada marta samazinās pasaules rūpniecības un lauksaimniecības izejvielu, kā arī enerģijas cenas.

Latvijas apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, praktiski nemainījās. Savukārt kopumā šī gada četros mēnešos ražotāju cenu dinamika eksportētājai produkcijai ir bijusi gandrīz trīs reizes straujāka (par 1,4%) nekā vietējā tirgū realizētajai produkcijai (par 0,5%). Lai arī vietējā tirgū pieprasījums pakāpeniski palielinās, tomēr tas joprojām ir salīdzinoši zemā līmenī un kopumā būtisku spiedienu uz ražotāju cenām nerada.

Šī gada četros mēnešos nozaru griezumā apstrādes rūpniecībā straujākais ražotāju cenu pieaugums bija poligrāfijas un ierakstu reproducēšanas nozarē (par 6,2%), kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 3,2%). Ražotāju cenu pieaugumu šajās nozarēs noteica straujais eksportētās produkcijas ražotāju cenu pieaugums. Metālu ražošanā četros mēnešos cenas pieauga tikai par 0,3%. Jāatzīmē, ka arī pasaules metāla cenas kopš 2013.gada februāra samazinās.

Ražotāju cenas samazinās elektrisko iekārtu ražošanā, kā arī apģērbu ražošanā. Aprīlī ražotāju cenas šajās nozarēs bija attiecīgi par 1,3% un 4,2% mazākas nekā 2012.gada decembrī.

Sagaidāms, ka arī kopumā šogad apstrādes rūpniecības ražotāju cenu dinamiku galvenokārt ietekmēs kopējā pieprasījuma izmaiņas vietējā un ārējos tirgos.

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress