Home » Eiropa, Jaunumi » ES tirdzniecības ministri lems par brīvās tirdzniecības līguma sarunu uzsākšanu ar ASV

ES tirdzniecības ministri lems par brīvās tirdzniecības līguma sarunu uzsākšanu ar ASV

Š.g.14.jūnijā Luksemburgā notiks Eiropas Savienības Ārlietu padomes sanāksme par Kopējās tirdzniecības politikas jautājumiem. Latvijas viedokli sanāksmē pārstāvēs Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Kā zināms, š.g. februārī Eiropas Savienība (ES) un Amerikas Savienotās Valstis (ASV) pauda gatavību uzsākt vēsturiski lielākās divpusējās sarunas par tirdzniecības un investīciju partnerības līguma noslēgšanu. Sanāksmē plānots pieņemt ES Padomes lēmumu par sarunu uzsākšanu par ES-ASV Transatlantiskās tirdzniecības un ieguldījumu partnerību un vienoties par. būtiskākajiem sarunu jautājumiem. Sarunas plānots pabeigt līdz 2014.gada beigām.

Latvija sanāksmē uzsvērs, ka ir svarīgi sarunu procesā panākt būtisku netarifu barjeru samazinājumu ASV un tuvināt ES un ASV tehniskā regulējuma standartus, kas rada galvenos šķēršļus ieiešanai tās tirgū, kā arī vienoties par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību, kā arī pakalpojumu tirdzniecības un publiskā iepirkuma nosacījumiem. Latvijas uzņēmumu lielākais ieguvums ir sagaidāms tieši no ne-tarifu barjeru samazināšanas, īpaši jau tādās nozarēs kā farmācija, pārtikas rūpniecība, kokrūpniecība u.c. Tāpat no šāda līguma noslēgšanas iegūtu ne tikai tie uzņēmumi, kuri tieši eksportē uz ASV, bet arī uzņēmumi, kas ražo un piegādā izejmateriālus un komponentes citiem ES uzņēmumiem, kas tālāk gatavo produkciju eksportē uz ASV.

Tāpat sanāksmē paredzētas dalībvalstu diskusijas par gatavošanos 2013.gada 3.-6.decembrī Bali (Indonēzija) plānotajai Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) 9.Ministru konferencei un tās darba kārtības jautājumiem, – daudzpusējā Tirdzniecības veicināšanas līguma noslēgšanu, tirdzniecības atvieglojumu piešķiršanu/pagarināšanu vismazāk attīstītajām valstīm, kā arī lauksaimniecības preču tirdzniecības nosacījumiem. Tāpat līdz konferencei Bali ir plānots noslēgt vairākas PTO kandidātvalstu iestāšanas sarunas – Serbijas, Bosnijas un Hercegovinas, Kazahstānas un Jemenas.

Latvijai galvenie ieguvumi no PTO konferences Bali ir saistīti ar Tirdzniecības veicināšanas līguma noslēgšanu, kas veicinātu starptautiskās tirdzniecības plūsmas, samazinātu administratīvās muitas procedūras un skaidrāk precizētu tranzīta brīvības nosacījumus. Savukārt, PTO kandidātvalstu sarunu kontekstā Latvijai svarīgākā ir Kazahstāna un tās uzņemšanas nosacījumi, tostarp, attiecībā uz eksporta nodevām un ievedmuitas tarifiem, tostarp, zivrūpniecības produktiem.

Sanāksmes turpinājumā plānots pārrunāt aktualitātes ES-Kanādas Visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības līguma (CETA) sarunās, t.sk. ņemot vērā pēdējās nedēļās notikušās Eiropas Komisijas un Kanādas puses tikšanās un centienus līdz 2013.gada beigām pabeigt sarunas par CETA.

Latvija atbalsta sarunu drīzu noslēgšanu, ar nosacījumu, ja tiek panākts pieņemams risinājums atvērtajos jautājumos, t.sk. attiecībā uz lauksaimniecības tirgus pieejamības nosacījumiem, kā arī investoru un investīciju aizsardzību.

Cita starpā, sanāksmē plānots apstiprināt panākto vienošanos starp Eiropas Komisiju, ES Padomi un ES Parlamentu par izmaiņām tirdzniecības lēmumu pieņemšanas procedūrās (Omnibus I un Omnibus II regulas).

Sanāksmes noslēgumā plānots pārrunāt situāciju Bangladešā attiecībā uz 2013.gada 24.aprīlī tās galvaspilsētā Dakā notikušo apģērbu rūpnīcas sagrūšanu un iespējamo rīcību šāda veida nelaimes gadījumu mazināšanai nākotnē.

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress