Home » Jaunumi, Latvija » Apstrādes rūpniecībā turpinās mērens ražotāju cenu pieaugums

Apstrādes rūpniecībā turpinās mērens ražotāju cenu pieaugums

21022014_12014.gada janvārī, salīdzinot ar 2013.gada decembri, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā palielinājās par 0,3 %, cenām pieaugot vienādi gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai.

Šī gada pirmajā mēnesī nozaru griezumā ietekmīgākais ražotāju cenu pieaugums bija pārtikas produktu ražošanas nozarē – par 0,5 %, koksnes izstrādājumu ražošanā – par 0,4 % un poligrāfijā – par 2,9 %. Ražotāju cenu pieaugumu pārtikas produktu ražošanas un poligrāfijas nozarēs noteica straujais eksportētās produkcijas cenu pieaugums, savukārt koksnes izstrādājumu ražošanā to noteica vietējā tirgū realizētās produkcijas cenu kāpums. Jāatzīmē, ka pasaulē šī gada janvārī cenas kokmateriāliem ir nedaudz kritušās (vidēji par 2 %, salīdzinot ar 2013.gada decembri).

Lielākā pazeminošā ietekme šī gada pirmajā mēnesī bija ražotāju cenu samazinājumam ķīmisko produktu ražošanā – par 1,6 % – un elektrisko iekārtu ražošanā – par 1 %, ko ietekmēja straujāks eksportētās produkcijas cenu kritums šajās nozarēs.

Gada griezumā 2014.gada janvārī ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā bija par 1,1 % augstākas nekā gadu iepriekš. Ražotāju cenu dinamika eksportētājai produkcijai gada laikā pieauga nedaudz lēnāk nekā vietējā tirgū realizētai produkcijai. Vietējā tirgū realizētās produkcijas ražotāju cenu straujāku pieaugumu noteica pieprasījuma pieaugums vietējā tirgū, savukārt pieprasījums eksporta tirgos bija vājš. Vietējā tirgū realizētai produkcijai ražotāju cenas gada laikā pieauga par 1,3 %, eksportētai produkcijai – par 0,9 %.

Sagaidāms, ka 2014.gadā apstrādes rūpniecības ražotāju cenu dinamiku, galvenokārt, ietekmēs kopējā pieprasījuma pieaugums gan vietējā tirgū, gan eksporta tirgos. Tā kā lielākā daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, tad ražotāju cenu līmeni lielā mērā ietekmēs eksportētās produkcijas ražotāju cenu svārstības, ko pamatā noteiks cenu tendences pasaulē.

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja
Ieva Šnīdere
Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress