Home » Eiropa, Jaunumi » Edgars Rinkēvičs aicina sniegt skaidrāku un spēcīgāku atbalstu Austrumu partnerības valstīm

Edgars Rinkēvičs aicina sniegt skaidrāku un spēcīgāku atbalstu Austrumu partnerības valstīm

15559676616_1a83ebb9d6_z

20. oktobrī Luksemburgā norisinājās ES Ārlietu padome, kurā ārlietu ministri apsprieda rīcības virzienus Ebolas vīrusa apkarošanā, aktuālo situāciju Lībijā, Sīrijā, Irākā un Tuvajos Austrumos, kā arī vienojās par ES padomdevēja misijas izveidi Ukrainā. Latvijas delegāciju Ārlietu padomē vadīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs., informē Ārlietu ministrija.

Ārlietu padomes ietvaros E. Rinkēvičs rīkoja Gruzijas draugu tikšanos. Sanāksmē piedalījās Gruzijas ārlietu ministre, ES ārlietu ministri un Eiropas Ārējās darbības dienesta pārstāvji. Tajā tika pārrunāti jautājumi par gatavošanos Austrumu partnerības samitam Rīgā, reformu process Gruzijā, kā arī ES – Gruzijas Asociācijas līguma ratifikācijas un ieviešanas jautājumi. E. Rinkēvičs aicināja sniegt spēcīgāku atbalstu Austrumu partnerības valstīm. Ministrs pauda atbalstu arī Gruzijas uzsāktajam reformu procesam, uzsverot ES dalībvalstu gatavību dalīties savā pieredzē. Apskatot bezvīzu režīmu ar ES, E. Rinkēvičs aicināja Gruziju veicināt vīzu atvieglojumu nosacījumu ieviešanu. Ministrs vērsa uzmanību uz Gruzijas tiesu sistēmas reformu, īpaši uzsverot tiesu neatkarības, plurālisma un nevainības prezumpcijas nozīmi.

Ārlietu ministri vienojās par kopīgas stratēģijas izveidi Ebolas vīrusa uzliesmojuma apkarošanai, paaugstinot savstarpējo koordināciju humānās palīdzības sniegšanā un medicīniskās evakuācijas trasnporta līdzekļu nodrošināšanā, lai iesaistītajiem ES medicīniskās palīdzības sniedzējiem garantētu atgriešanos Eiropā.

Ārlietu padomē tika apstiprināts plāns par ES padomdevēja misijas Ukrainā uzsākšanu (EUAM Ukraine) 2014. gada beigās. Misijas ietvaros paredzēts pilnveidot Ukrainas civilās drošības sektoru – policiju un Nacionālo gvardi – kā arī sniegt atbalstu sektora reformu ieviešanai.

E. Rinkēvičs vērsa uzmanību arī uz to, ka Krievija nav izpildījusi Minskas vienošanās nosacījumus – tās bruņotie spēki un algotņi no Ukrainas nav izvesti, kā arī turpinās militārais atbalsts bruņotajiem separātistiem. Tā rezultātā Ukraina nevar atjaunot kontroli pār tās robežu ar Krieviju. „Par iespējamu sankciju mīkstināšanu būs iespējams runāt tikai tad, kad situācija Ukrainas austrumos būs uzlabojusies”, uzsvēra Latvijas ministrs.

E. Rinkēvičs aicināja nepieļaut trešo pušu iejaukšanos ES – Ukrainas Asociācijas līguma attiecībās un norādīja, ka drīza līguma ratifikācija visās dalībvalstīs ir ļoti būtiska. Ministrs uzsvēra, ka Ukrainai nopietni jāstrādā pie uzsāktajām reformām un pauda stingru Latvijas atbalstu reformu procesa turpināšanā.

Diskusijas laikā E. Rinkēvičs pauda nopietnas bažas par pieaugošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijas anektētajā Krimā gan pret tās pamatiedzīvotājiem Krimas tatāriem, gan pret ukraiņiem.

Ārlietu ministri pārsprieda arī aktuālāko situāciju Lībijā, Irākā, Sīrijā un Gazā.

 

Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress