Home » Jaunumi, Latvija » Dabasgāzes cena nākotnē pieaugs, brīdina regulators

Dabasgāzes cena nākotnē pieaugs, brīdina regulators

Dabasgāzes cena nākotnē, visticamāk, pieaugs, tā šorīt intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” prognozēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Lai arī pagaidām esot pāragri prognozēt, kādas būs dabasgāzes cenas, indikācijas liecina, ka arī naftas cenas potenciāli varētu pieaugs, un attiecīgi palielināties arī dabasgāzes cenas.

Viņš atgādināja, ka pēc gāzes tirgus atvēršanas gāzes cenu noteiks brīvais tirgus un konkurence. Ja tagad gāzes cenu nosaka AS “Latvijas Gāze” noslēgtais ilgtermiņa līgums ar Krievijas koncernu “Gazprom”, tad vēlāk to noteiks brīvais tirgus.

Tāpat regulators plāno pārskatīs sadales, pārvades un uzglabāšanas tarifus, kas nav darīti kopš 2008.gada. Tādējādi tarifi varētu pieaug.

Jau vēstīts, ka februāra sākumā Saeima trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja Enerģētikas likuma grozījumus, nosakot gāzes tirgus principus ikvienam tirgotājam, kā arī paredzot tiesības mājsaimniecībām izvēlēties gāzes piegādātāju. Pieņemtais likums nosaka, ka noslēdzošais posms paredz sadalīt AS “Latvijas gāze” (LG) divos uzņēmumos. Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātais modelis paredz, ka vienā uzņēmumā būtu nodalīts pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators, bet otrā – sadales un tirdzniecības sistēmas operators.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums – LG, kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. Latvijas dabasgāzes apgādes sistēma ir savienota tikai ar Lietuvas un Igaunijas sistēmām, un Latvijai patlaban ir tikai viens dabasgāzes piegādātājs – Krievija. Plānots, ka no LG neatkarīgs gāzes pārvades un uzglabāšanas operators tiks izveidots no 2017. gada 3. aprīļa, bet LG pilnībā sadalīt plānots līdz 2017. gada beigām.

Lielākais “Latvijas Gāzes” akcionārs ir Vācijas “E.ON Ruhrgas International GmbH” (47,23%). Krievijas “Gazprom” pieder 34%, bet 16% – Krievijas “Itera” meitasuzņēmumam “Itera Latvija”.

Foto: theilr/ https://www.flickr.com/photos/theilr/ https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress