Home » Jaunumi, Latvija » Pieaugs malkas šķeldas cena

Pieaugs malkas šķeldas cena

Straujiem soļiem tuvojoties apkures sezonai, krasas malkas šķeldu cenas svārstības netiek novērotas, tomēr, augot pieprasījumam, neliels cenu kāpums ir gaidāms, stāsta Meža nozares informācijas centrā.

Patlaban siltuma ražošanas uzņēmumi gatavojas apkures sezonai un jau kopš augusta sākuši aktīvi veidot krājumus, līdz ar to pieprasījums pēc kurināmās koksnes palielinās.

Kā liecina centra dati – lai nodrošinātu resursu pietiekamu plūsmu ražošanas vajadzībām, Kurzemē granulu ražošanas uzņēmumi atsevišķos gadījumos septembrī palielināja iepirkumu cenas malkas un meža šķeldām, kuras kopš pavasara un līdz šīm brīdim bija zemā līmenī.

Piemēram, Kurzemē malkas šķeldas viens beramais kubikmetrs šā gada martā vidēji maksāja sešus eiro, bet septembra sākumā – 7,75 eiro.

Vidzemē kurināmās koksnes iepirkuma cenas pagaidām ir bez izmaiņām un veido vidēji 7,85 eiro par kubikmetru, bet Rīgā tās nedaudz samazinājās un patlaban veido ap 7,50 eiro par kubikmetru.

Savukārt kurināmās malkas cena patlaban salīdzinājumā ar pavasara sezonas cenām nav mainījusies un svārstās no 20 eiro līdz 28 eiro par kubikmetru atkarībā no malkas sastāva un kvalitātes.

Latvijā saražotās kurināmās koksnes apjomā lielāko daļu – 42% – veido malka, 22% – kurināmā šķelda, 19% – koksnes granulas, 15% – dažādi koksnes atlikumi, bet 2% – koksnes briketes.

Foto: Vattenfall/ https://www.flickr.com/photos/vattenfall/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/
Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress