Home » Jaunumi, Latvija » Maijā mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,6 %

Maijā mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,6 %

2020. gada maijā, salīdzinot ar 2019. gada maiju, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,6 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 1,6 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 3,9 %, autodegvielas – palielinājās par 3,3 %.

Salīdzinot ar 2019. gada maiju, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 25,0 %), mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 16,5 %) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 7,3 %). Nozīmīgākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 34,2 %), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 27,8 %) un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 6,3 %).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, samazinājās 4,7 %.

2020. gada maijā, salīdzinot ar aprīli, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 7,8 %. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 2,8 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 13,4 %, autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 5,4 %.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 73,9 %), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 31,8 %) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 31,1 %). Nozīmīgākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 7,1 %) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 4,7 %).

2020. gada maijā, salīdzinot ar aprīli, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 11,7 %.

Apgrozījuma pieaugumu, salīdzinot ar aprīli, atsevišķās nozarēs ietekmēja lēmums no 12. maija atcelt liegumu tirdzniecības centriem strādāt nedēļas nogalēs un svētku dienās.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress