Home » Jaunumi, Latvija » Ar kādiem dzīvniekiem cilvēki sacenšas, izņemot zirgus un suņus?

Ar kādiem dzīvniekiem cilvēki sacenšas, izņemot zirgus un suņus?

Zirgu skriešanās sacīkstes ir bijušas populāras jau gadsimtiem ilgi, un savu kulmināciju sasniedza pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados, taču tās joprojām ir populāras arī mūsdienās. Varētu rasties ideja pieņemt, ka suņu uz zirgu skriešanās ir vienīgie sporta veidi, kuros dzīvnieki sacenšas, taču tā tas noteikti nav. Ir dažas dzīvnieku sacīkstes, kas varbūt nenotiek pasaules līmenī, tomēr amatieri piedalās un skatītāji labprāt tās vēro, pat veicot likmes. Piemēram, kā to var izdarīt tiešsaistē, piemēram, SPINS ir jauns kazino Latvijā, kas piedāvā izklaidēties, spēlējot tādas spēles, kā pokers, bakara un blekdžeks.

1. Kamanu suņu sacīkstes

Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā un Krievijā suņu pajūgu sacīkstes ir ārkārtīgi populāras. Ticiet vai nē, bet suņu pajūgu sacīkstes ir ieguvušas sava veida olimpisko apstiprinājumu. Tās tika demonstrētas 1932. gada ziemas olimpiskajās spēlēs, kas notika Leikplesidas trasē Ņujorkā. Tas bija arī paraugdemonstrējumu sporta veids, kad ziemas olimpiskās spēles notika Oslo, un pēc tam atkal 1994. gadā, kad sacensības tika pārceltas uz Lillehammeri. Lai gan šis sporta veids nekad nav ieguvis oficiāla sporta veida statusu, taču, ka tas ir piedalījies trijās dažādās ziemas olimpiskajās spēlēs, liecina par to, ka šis sporta veids tiek uztverts ļoti nopietni.

2. Baložu sacīkstes

Lai gan tam nav konkrētu pierādījumu, tiek uzskatīts, ka baložu sacīkšu sports varētu būt aizsācies jau 220. gadā. 90. gados tika nolemts, ka tas patiesībā nav sporta veids. Šādu lēmumu pieņēma Muitas un akcīzes tribunāls, kas sašūpoja dažas spalvas baložu sacīkšu sabiedrībā.

Neatkarīgi no tā, vai to uzskata par sportu vai nē, baloži sacenšas. Apvienotajā Karalistē to regulē sešas dažādas neatkarīgas organizācijas, no kurām, iespējams, slavenākā ir Karaliskā baložu asociācija. Lielbritānijas karaliskā ģimene ir iesaistīta baložu sacīkstēs kopš 1886. gada, pateicoties Beļģijas karaļa Leopolda II dāvinātajiem sacīkšu baložu vaislas baložiem. Karalienei Elizabetei II piederošs baložu šķirnes putns 1990. gadā uzvarēja sacīkstēs, tādējādi nostiprinot ģimenes mīlestību pret šo sporta veidu, kas mūsdienās diemžēl samazinās.

3. Strausu sacīkstes

Ņemot vērā to, ka strausi spēj pārsniegt ātrumu 40 jūdzes stundā, droši vien nav pārsteigums, ka kāds reiz nolēma ar tiem sacensties. Šo lielo, nelidojošo putnu dzimtene ir Āfrika, kur sporta veids ir plaši izplatīts, taču to mēdz rīkot arī Amerikas Savienotajās Valstīs. Visciešāk ar šo sporta veidu ir saistīta Arizona, taču tas notiek arī Nevadā, Ņūorleānā un Aiovā, kā arī citās valstīs.

Pie strausiem tiek piekabināti vagoni ar cilvēkiem aizmugurē. Viņi kontrolē putnu, izmantojot vadotnes, līdzīgi kā tiek kontrolēti zirgi. Dažkārt vagonu nav, un tā vietā žokeji, kas vienkārši uzkāpj putniem uz muguras un kontrolē tos ar kājām.

4. Kamieļu sacīkstes

Vispopulārākās tās ir Tuvajos Austrumos, lai gan kamieļu sacīkstes notiek arī Austrālijā. Apvienotajos Arābu Emirātos kamieļu sacīkšu trases var būt pat trīs jūdzes garas. Kad kamieļi ir palaisti brīvībā, īpašnieki brauc viņiem pakaļ ar auto, pārliecinoties, vai tie pareizi ievēro trasi un ātri skrien.

Interesanti, ka ASV un AAE ar kamieļiem sacenšas pieaugušie, bet Austrālijā ar tiem sacenšas miniatūri roboti. Ideālā gadījumā ar tiem sacenstos bērni, taču tika nolemts, ka tas ir nežēlīgi un ir pretrunā ar likumiem.

5. Aitu sacīkstes

Dodieties uz Hoo fermu Anglijā no pirmdienas līdz ceturtdienai, no aprīļa – septembrim, pastāv liela iespēja, ka varēsiet vērot aitu sacīkstes. Aitām nav cilvēku žokeju, tā vietā tām mugurā ir piesieti rotaļu lācīši, lai radītu līdzīgu sacīkšu iespaidu, kādu varētu sagaidīt Aintrī vai Čeltenemā.

Tā kā Hoo Farm galvenā uzmanība tiek pievērsta dzīvnieku labturībai, sacīkšu norise ir atkarīga no laikapstākļiem. Tomēr viņi bija pirmie, kas piedāvāja aitu sacīkstes, un kopš tā laika šo pasākumu ir pārņēmušas arī citas vietas. Tas viss tiek darīts jautrības garā, un aitas pašas izvēlas pārvarēt šķēršļus, bet saimniecība ir izmantojusi šo sacensību popularitāti.

6. Cūku sacīkstes

Jau izsenis tiek uzskatīts, ka cūkas ir vieni no inteliģentākajiem dzīvniekiem pasaulē, tāpēc, iespējams, tās ir vienojušās par to, lai saņemtu daļu no naudas, ko nopelna bukmeikeri, kuri piedāvā derības par viņu sacīkšu iznākumu. Daudzās dažādās valstīs izplatītās cūku sacīkstēs parasti iesaistītas jaunas cūkas, kas sacenšas nelielā laukumā, kas izklāts ar netīrumiem, granti vai mākslīgo zāli. Šīs sacīkstes ir ģimenēm draudzīgas sacensības, kas parasti tiek rīkotas izklaides, nevis ļoti nopietnu likmju izdarīšanas nolūkā.

Cūkas, kas bieži vien ir atrakcija lauku gadatirgos, tiek rotātas ar dažādu krāsu vestēm, uz kurām ir redzami to numuri, lai skatītāji varētu tās atšķirt. Cūkām bieži ir jāpārvar dažādi šķēršļi, tostarp riepas, tuneļi un siena ķīpas. Ja cerat redzēt cūku sacīkstes, dodieties uz Īriju, Apvienoto Karalisti, Austrāliju vai Amerikas Savienotajām Valstīm. Tāpat kā daudzas citas sacensības, kurās iesaistīti dzīvnieki, arī cūku sacīkstes gadu gaitā ir izraisījušas strīdus, jo tiek uzskatīts, ka tās ir nežēlīgas.

Mediju materiāls

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress