Home » Jaunumi, Latvija » Ražotāju cenu līmenis gada laikā samazinājās par 11,3%

Ražotāju cenu līmenis gada laikā samazinājās par 11,3%

2023. gada decembrī, salīdzinot ar 2022. gada decembri, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 11,3 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 17,2 %, eksportētajai produkcijai – par 4,8 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas saruka par 6,1 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 3,7 %.

Ražotāju cenu līmeni gada laikā visvairāk ietekmēja cenu kritums elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā, siltumapgādē un gāzes apgādē; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

2023. gada decembrī, salīdzinot ar 2023. gada novembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,8 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 1,0 %, eksportētajai produkcijai – par 0,5 %. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis samazinājās par 0,4 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 0,6 %.

Pazeminoša ietekme uz kopējo ražotāju cenu līmeni mēneša laikā bija cenu samazinājumam elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā, gāzes apgādē; datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā. Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam siltumapgādē, kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

2023. gada 12 mēnešu vidējais ražotāju cenu līmenis salīdzinājumā ar 2022. gada 12 mēnešu vidējo līmeni Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1,1 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 2,3 %, savukārt eksportētajai produkcijai samazinājās par 0,8 %, t. sk. eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis saruka par 0,7 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 1,0 %.

Lielākā ietekme uz 12 mēnešu vidējo ražotāju cenu līmeni bija cenu pieaugumam atsevišķu pārtikas produktu ražošanā. Pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress