Home » Āzija, Jaunumi » Kampars: būtiski definēt perspektīvākās nozares Latvijas un Ķīnas ekonomiskajā sadarbībā

Kampars: būtiski definēt perspektīvākās nozares Latvijas un Ķīnas ekonomiskajā sadarbībā

Ekonomikas ministrs Artis Kampars, kurš no 5. līdz 9.septembrim uzturas darba vizītē Ķīnā, š.g. 6.septembrī 7.Ziemeļaustrumāzijas Investīciju un tirdzniecības foruma (Northeast Asia Investment and Trade Expo) ietvaros tikās ar Ķīnas komercministra vietnieku Jiang Zengvei, lai pārrunātu aktualitātes abu valstu ekonomiskajā sadarbībā.

„Patlaban investīciju apjoms no Ķīnas Latvijā ir neliels, kas nozīmē, ka šajā jomā ir plašas attīstības iespējas. Būtiski ir definēt prioritārās sadarbības nozares un, manuprāt, tās ir apstrādes rūpniecība, īpaši kokrūpniecība un pārtikas pārstrāde. Potenciāls ir arī sadarbībai farmācijas nozarē un enerģētikā,” tiekoties ar Ķīnas amatpersonu, norādīja ekonomikas ministrs Artis Kampars.

A.Kampars informēja Ķīnas komercministra vietnieku par Latvijas sasniegumiem ekonomiskās krīzes pārvarēšanā – proti, kā ar stingru fiskālo politiku un mērķtiecīgu darbu ekonomikas pārstrukturēšanai no iekšējā patēriņa uz eksportu divu gadu laikā ir izdevies valsti no dziļas lejupslīdes ievest ilgtspējīgas attīstības fāzē un panākt makroekonomiskos rādītājus, piemēram, eksporta un apstrādes rūpniecībā pat labākus nekā vairākās Eiropas Savienības valstīs.

Ķīnas komercministra vietnieks apliecināja, ka, pateicoties labām starpvalstu attiecībām un savstarpējiem diplomātiskajiem centieniem, ir labvēlīgi nosacījumi ekonomisko attiecību sekmēšanai. Ministra vietnieks arī atzina, ka, nolūkā meklēt konkrētas sadarbības jomas un partnerus, būtu lietderīgi tuvākajā laikā Latvijā organizēt Ķīnas uzņēmēju delegācijas vizīti un biznesa forumus.

Latvijas un Ķīnas ekonomiskās sadarbības veicināšanai, ekonomikas ministram Artim Kamparam darba vizītes laikā paredzētas vairākas tikšanās ar augsta līmeņa amatpersonām, tai skaitā Ķīnas Attīstības bankas pārstāvjiem, Ķīnas Starptautiskās tirdzniecības veicināšanas padomes (China Council for the Promotion of International Trade) vadību u.c.
Vienlaikus ar ekonomikas ministra vizīti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra organizē Latvijas uzņēmēju tirdzniecības misiju uz Ķīnu.

Uzziņai:

Ziemeļaustrumāzijas Investīciju un tirdzniecības forums (Northeast Asia Investment and Trade Expo) ar Ķīnas komercministrijas un Ķīnas attīstības un reformu valsts komitejas atbalstu notiek regulāri kopš 2005.gada un foruma nolūks ir valstu amatpersonu līmenī vienoties par aktuālajiem uzdevumiem reģionālajai sadarbībai un tirdzniecības un ekonomisko attiecību sekmēšanai. Foruma norises vieta ir Ķīnas Ziemeļaustrumu province Džilina, kas ir viens no valstī straujāk augošajiem reģioniem.

Latvijas un Ķīnas ekonomiskā sadarbība:

2010.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Ķīnu sasniedza 263,1milj.EUR, kas ierindoja Ķīnu 17.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū.
Eksports uz Ķīnu veidoja 23,4 milj.EUR(0,3% no kopējā eksporta), savukārt imports – 239,7 milj.EUR (2,6% no kopējā importa), tādejādi Ķīna bija Latvijas 33.nozīmīgākais eksporta un 11. nozīmīgākais importa partneris.
Galvenās Latvijas eksporta preces uz Ķīnu ir metāla izstrādājumi un minerālie produkti. Visvairāk no Ķīnas ieved mašīnas un mehānismus; elektriskās iekārtas un dažādas rūpniecības preces. Latvijas pakalpojumu tirdzniecībā ar Ķīnu gan eksportā, gan importā pārsvars ir pārvadājumiem un tūrismam.

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Ķīna ierindojas 69. vietā, investīciju apjomam sasniedzot 184,5 tūkst. LVL. Saskaņā ar „Lursoft” datiem Latvijā darbojas 39 uzņēmumi ar Ķīnas kapitālu.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress