Home » Jaunumi, NVS » Astanā tiks pārrunāta Latvijas – Kazahstānas ekonomiskā sadarbība

Astanā tiks pārrunāta Latvijas – Kazahstānas ekonomiskā sadarbība

Šī gada 27.-28.jūnijā Kazahstānas pilsētā Astanā notiks Latvijas – Kazahstānas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos ceturtā sēde, kurā tiks pārrunāta virkne abu valstu ekonomisko sadarbību veicinošu jautājumu. Sanāksmē piedalīsies Latvijas amatpersonas un uzņēmēji.

Latvija vienmēr uzsvērusi interesi veicināt un pilnveidot ekonomiskās attiecības ar Kazahstānu. Mēs pozitīvi vērtējam līdzšinējo divpusējo sadarbību ar Kazahstānu – pagaidām tā ir salīdzinoši neliela un svārstīga, tomēr ar tendenci paplašināties.

Latvijas delegācijas vadītājs, Latvijas – Kazahstānas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos līdzpriekšsēdētāja vietnieks, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce uzsver, ka „Pastāv liels potenciāls Latvijas – Kazahstānas ekonomisko attiecību tālākai attīstīšanai un padziļināšanai, īpaši tranzīta un loģistikas, sertifikācijas, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, standartizācijas, lauksaimniecības, vides aizsardzības, izglītības un zinātnes, kā arī veselības aizsardzības jomā.”

Vizītes ietvaros tiek plānotas arī Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra J.Pūces tikšanās ar Kazahstānas ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministru Bakitžanu Sagintajevu (САГИНТАЕВ Бакытжан Абдирович), izglītības un zinātnes ministru Bakitžanu Žumagulovu (ЖУМАГУЛОВ Бакытжан Турсынович) un transporta un komunikāciju ministru Askaru Žumagalijevu (ЖУМАГАЛИЕВ Аскар Куанышевич).

J.Pūces un Kazahstānas augstāko amatpersonu tikšanos laikā plānots pārrunāt Latvijas un Kazahstānas divpusējā ekonomiskās sadarbības jautājumus, Latvijas – Kazahstānas Starpvaldību komisijas sēdes norisi, ES – Kazahstānas sadarbību un Kazahstānas iestāšanās procesa Pasaules Tirdzniecības organizācijā norisi, kā arī Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas Muitas ūnijas darbību.

Informācija par Latvijas – Kazahstānas ārējo tirdzniecību un investīcijām[1]

2011.gadā tirdzniecības apgrozījums ir sasniedzis 153milj. USD (2010.gadā – 123,3milj. USD), ierindojot Kazahstānu 27.vietā Latvijas ārējo tirdzniecības partneru starpā. Tirdzniecības bilance ar Kazahstānu ir pozitīva.

2011.gadā kopējais eksports ir 109,4milj. USD (salīdzinot ar 2010.gadu palielinājies par 68,5%), kopējais imports – 43,6milj. USD (salīdzinot ar 2010.gadu samazinājies par 25,3%).

2011.gadā Latvijas preču eksports ar Kazahstānu sasniedza 61,3milj.USD (salīdzinot ar 2010.gadu palielinājies par 72,7%), savukārt imports – 36,1milj.USD (salīdzinot ar 2010.gadu samazinājies par 29,6%).

Galvenās eksporta preču grupas: transporta līdzekļi (26,8%), ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija (20,5%), mašīnas, mehānismi; elektriskās iekārtas (12%), pārtikas rūpniecības produkti ( 10,9), koksne un tās izstrādājumi (10,8%) u.c.

Galvenās importa preču grupas: augu valsts produkti (32,8%), metāli un to izstrādājumi (32,6%), minerālie produkti (kurināmais, nafta un tās produkti) (24%), ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija (4,9%), dzīvnieki un lopkopības produkcija (3%) u.c.

2011.gadā Latvijas pakalpojumu eksports ar Kazahstānu sasniedza 48,1milj.USD (salīdzinot ar 2010.gadu palielinājies par 63,6%), savukārt imports 7,5milj.USD (salīdzinot ar 2010.gadu palielinājies par 5,7%).

Pēc Latvijas Bankas statistikas datiem Kazahstānas tiešās investīcijas Latvijā 2011.gadā sasniedza9,4milj.USD.Galvenās nozares: transports, glabāšana un sakari (81%), operācijas ar nekustamo īpašumu, noma un citi komercpakalpojumi (15%) u.c.

Pēc Latvijas Bankas statistikas datiem Latvijas tiešās investīcijas Kazahstānā 2011.gadā sasniedza0,5milj. USD (salīdzinot ar 2010.gadu samazinājušās par 66,7%). Vienīgā nozare, kurā uzkrātas investīcijas 2011.gadā ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība.

Pēc investīcijām Latvijā reģistrētu uzņēmumu pamatkapitālā Kazahstāna ierindojas 31.vietā ar kopējo investīciju apjomu 5,7 milj. LVL un 74 aktīviem uzņēmumiem. Lielākais Kazahstānas investors ir Zernovoj Pul Kazahstana NS ar investīcijām akciju sabiedrībā „Ventspils Gran Terminal”.

Papildus informācija par Latvijas – Kazahstānas ekonomisko sadarbību.

 

 

[1] Pēc Centrālās statistikas pārvaldes un Latvijas Bankas Maksājumu bilances operatīvajiem datiem

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress