Home » Jaunumi, Latvija » 2012.gada novembrī eksports turpināja strauji augt

2012.gada novembrī eksports turpināja strauji augt

Neskatoties uz to, ka saglabājas nenoteiktība ārējā vidē, Latvijas preču eksports turpina augt. Latvijas preču eksporta apjomi 2012. gada novembrī, salīdzinot ar 2011. gada novembri, ir pieauguši par 27,9%, bet importa apjomi – par 7,4% (faktiskajās cenās).

Novembrī, salīdzinot ar oktobri, eksports ir pieaudzis par 1,4%. Mēneša laikā izteikti lielāko ieguldījumu eksporta pieaugumā deva lauksaimniecības preču, īpaši graudaugu eksporta pieaugums, kas skaidrojams ar nozarei labvēlīgiem laika apstākļiem pagājušajā vasarā. Tāpat ievērojamu ieguldījumu preču eksporta kāpumā deva mašīnbūves produkcija. Savukārt, sezonālu apstākļu un bāzes efekta dēļ, eksporta pieaugumu mēneša griezumā negatīvi ietekmēja minerālo produktu, kā arī metālu un to izstrādājumu eksporta samazinājums.

Savukārt importa apjomi mēneša laikā saruka par 8,7%. Šis samazinājums bija vērojams gandrīz visās preču grupās, īpaši, minerālo produktu un satiksmes līdzekļu importā. Tomēr, jāmin, ka šo importa grupu apjomi oktobrī bija salīdzinoši augsti.

Kopumā 2012.gada janvārī-novembrī, salīdzinot ar 2011.gada vienpadsmit mēnešiem, eksporta apjomi ir pieauguši par 15,4%. Šajā periodā ierasti lielākie ieguldījumi eksporta apjomu izmaiņās bija lauksaimniecības un pārtikas precēm, kā arī mašīnbūves produkcijai un metālapstrādes produktiem. Lauksaimniecības un pārtikas preču eksports vien nodrošināja vairāk nekā 40% no kopējā eksporta pieauguma.

Eksporta apjomu pieauguma tempi uz ES valstīm 2012.gada janvārī-novembrī ir auguši par 11,2%, savukārt uz NVS (pieaugums par 21,9%) un citām valstīm eksporta apjomi joprojām aug strauji.

Preču imports 2012. gada janvārī-novembrī faktiskajās cenās pieauga par 13,2%, salīdzinot ar 2011.gada attiecīgo periodu. Šajā laika posmā lielākās importa preču grupas ir augušas līdzīgos tempos (minerālie produkti, mašīnbūves preces, lauksaimniecības un pārtikas produkti). Kopā šīs grupas veido 2/3daļas no visa importa pieauguma.

Neskatoties uz to, ka tuvākajos mēnešos eksporta apjomi sezonalitātes dēļ atsevišķās preču grupās varētu nedaudz samazināties, tomēr kopumā eksports būs stabils. Turpmākā eksporta attīstība būs cieši saistīta ar Latvijas ražotāju konkurētspēju un tirdzniecības partnervalstu izaugsmi.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress