Home » Baltija, Igaunija, Jaunumi » Eesti Energia eksportēs naftas produktus

Eesti Energia eksportēs naftas produktus

Decembra beigās ražošanu ir uzsākusi Baltijā lielākā elektroenerģijas ražotāja Eesti Energia jaunākās paaudzes Enefit280 degslānekļa eļļas rūpnīca Auverē, Igaunijā. Pirmās degslānekļa eļļas ieguve jaunajā ražotnē ir nozīmīgs solis Eesti Energia ražošanas portfeļa paplašināšanā, kas ļauj nostiprināt uzņēmuma pozīcijas arī kā degslānekļa eļļas eksportētājam pasaules tirgū un pietuvoties izvirzītajam mērķim līdz 2016. gadam ar vietējiem resursiem pilnībā nodrošināt Igaunijas dīzeļdegvielas patēriņu.

Jaunās degslānekļa ražotnes palaišanas brīdī Eesti Energia valdes priekšsēdētājs Sandors Līve atzina, ka degslānekļa izmantošana naftas produktu ieguvei ļauj ievērojami paplašināt uzņēmuma eksporta tirgus ārpus Baltijas: “Līdz ar pirmo Enefit280 ražotnē iegūto degslānekļa eļļas barelu esam saņēmuši apstiprinājumu mūsu izstrādātās tehnoloģijas potenciālam. Ja līdz šim uzņēmums Eesti Energia galvenokārt bija pazīstams, kā Baltijas reģiona elektroenerģijas ražotājs, tad nākotnē mēs ceram iekarot tikpat lielu atpazīstamību un stabilas pozīcijas arī naftas produktu tirgū visā pasaulē.”

Enefit280 rūpnīcā tiek izmantota tehnoloģija, kas ir apkārtējai videi draudzīgāka, drošāka un ļauj sasniegt augstāku vienas vienības jaudu nekā pašreizējās ražotnes. Pašlaik uzņēmums divās Enefit140 ražotnēs iegūst gandrīz 1,6 miljonus barelu degslānekļa eļļas gadā, no kuriem aptuveni 60% tiek eksportēta, lai izmantotu kā dažādu šķidro degvielu sastāvā. Jaunā rūpnīca ļaus paplašināt saražoto apjomu vēl par gandrīz 2 miljoniem barelu degslānekļa eļļas.

Attīstot šķidro degvielu ražošanu, Eesti Energia paredz iekarot ne vien jaunus eksporta tirgus, bet arī nodrošināt Igaunijas patērētājus ar vietējas izcelsmes degvielu autotransportam. Šim mērķim līdz 2016. gadam paredzēts uzbūvēt vēl divas Enefit280 tehnoloģijas degslānekļa eļļas ražotnes un eļļas attīrīšanas rūpnīcu. Pašlaik vietējie patērētāji degslānekļa eļļu izmanto galvenokārt kā kurināmo koģenerācijas spēkstacijās. Tāpat arī degslānekļa eļļa un tās pārstrādes procesā radītie produkti tiek izmantoti lauksaimniecībā un ceļu būvē.

Degslānekļa eļļas ražotnes Auverē būvniecība tika uzsākta 2010. gada pavasarī un kopumā jaunās ražotnes izveidē ir investēti 215 miljoni eiro.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress