Home » Jaunumi, Latvija » Rinkēvičs: Gruzija ir viena no ES Austrumu partnerības līdervalstīm

Rinkēvičs: Gruzija ir viena no ES Austrumu partnerības līdervalstīm

15883566601_3fa714fb46_z

26. novembrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālās vizītes Gruzijā laikā, Tbilisi tikās ar Gruzijas ārlietu ministri Tamāru Beručašvili (Tamar Beruchashvili). E. Rinkēvičs apsveica T. Beručašvili ar stāšanos ārlietu ministres amatā, kā arī augsti novērtēja lielo progresu, ko Gruzija sasniegusi eiroatlantiskās integrācijas un reformu īstenošanas jomā, informē Ārlietu ministrija.

“Gruzija un Moldova ir tās valstis, kas visveiksmīgāk, kā arī vispilnīgāk, ir izmantojušas tās iespējas, ko piedāvā ES Austrumu partnerības iniciatīva. Tās ir noteikti kļuvušas par līdervalstīm”, konstatēja Latvijas ārlietu ministrs. “Svarīgi, lai Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā 2015. gada maijā rīkotajā Austrumu partnerības samitā Rīgā šie sasniegumi tiktu atbilstoši novērtēti. Gruzijai kopā ar citām valstīm, kas vēlas un ir gatavas uz ciešāku integrāciju, jāpiedāvā konkrētas “ceļa kartes” ciešākai sadarbībai ar ES dažādās jomās. Jādomā par sadarbības paplašināšanu tādās jomās kā enerģētika un ES Kopējā drošības un aizsardzības politika”, uzsvēra E. Rinkēvičs.

Ministrs pauda cerību, ka veiksmīgi tiks pabeigts ES un Gruzijas Asociācijas un brīvās tirdzniecības līguma ratifikācijas process visās ES dalībvalstīs, un Gruzija pilnā mērā varēs izmantot visus šī līguma ieguvumus. “ES un Latvija sniegs nepieciešamo atbalstu līguma īstenošanā”, norādīja E. Rinkēvičs.

Rīgas samita kontekstā jāstrādā arī pie vīzu režīma atvieglojumu sagatavošanas, kuru ieviešana dotu bezvīzu ceļošanas iespējas Gruzijas iedzīvotājiem uz ES valstīm. Tas veicinātu tiešos kontaktus dažādām iedzīvotāju kategorijām, arī uzņēmējiem.

E. Rinkēvičs izteica pārliecību, ka NATO Velsas samitā apstiprinātie NATO un Gruzijas sadarbības un atbalsta pasākumi vēl vairāk tuvinās to Aliansei.

Latvijas un Gruzijas divpusējās sadarbības jomā Latvijas ministrs aicināja pastiprināt ekonomisko un tirdzniecības sadarbību. “Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālā vizīte Gruzijā un notiekošais abu valstu uzņēmēju forums dos nepieciešamo impulsu šīs sadarbības veicināšanā”, izteica cerību Latvijas ārlietu ministrs. E. Rinkēvičs aicināja paplašināt arī sadarbību augstākās izglītības jomā – Latvijas augstskolas ir gatavas piedāvāt kvalitatīvas studiju programmas jauniešiem no Gruzijas.

Gruzijas ārlietu ministre izteica pateicību Latvijai par konsekvento ilggadīgo palīdzību, īstenojot eiroatlantiskās integrācijas kursu. “Latvija bija viena no pirmajām ES dalībvalstīm, kuras parlaments ratificēja ES un Gruzijas Asociācijas līgumu”, pateicās T. Baručašvili. Ministre arī pateicās par Latvijas amatpersonu stingro atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai.

E. Rinkēvičs pauda nosodījumu Krievijas un Gruzijas reģiona Abhāzijas 24. novembrī parakstītajam līgumam. “Minētais līgums ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām, pārkāpj Gruzijas teritoriālās vienotības principu un vairo nestabilitāti reģionā”, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Edgars Rinkēvičs ielūdza Gruzijas ārlietu ministri apmeklēt Latviju vizītē. Ministri parakstīja saprašanās memorandu starp Latvijas un Gruzijas ārlietu ministrijām, kas veicinās kontaktus un sadarbību abu valstu diplomātisko dienestu pārstāvju starpā. Ārlietu ministri vienojās turpināt intensīvu dialogu arī Latvijas prezidentūras ES laikā 2015. gada pirmajā pusē.

Atslēgas vārdi: , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress