Home » Eiropa, Jaunumi, Z-Amerika » Cer panākt ASV un Irānas kodolvienošanās atdzīvināšanu

Cer panākt ASV un Irānas kodolvienošanās atdzīvināšanu

Eiropas Savienība (ES) cer panākt ASV un Irānas kodolvienošanās atdzīvināšanu. Jau vairāk nekā gadu Eiropas Savienības diplomāti ir runājuši ar ASV un Irānas pārstāvjiem, lai mēģinātu rast kompromisu, kas ļautu glābt 2015. gadā noslēgto starptautisko kodolvienošanos par islāma republikas kodolprogrammas ierobežošanu.

Kā zināms, 2018. gadā toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par izstāšanos no kodolvienošanās un pastiprināja sankcijas pret Irānas Islāma Republiku. Tam sekoja tas, ka Irāna pārkāpa 2015. gadā ar pasaules lielvarām noslēgto kodolvienošanos. Irāna draudēja palielināt bagātinātā urāna krājumus, lai tie pietuvotos līmenim, kas nepieciešams kodolieroču ražošanai un atteikties vēl no citām kodolvienošanās saistībām, ja pasaules lielvaras nepiekritīs Irānai palīdzēt apiet ASV noteiktās sankcijas.

Pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens pavēstījis, ka vēlas atjaunot ASV līdzdalību kodollīgumā, bet ar nosacījumu, ka Irāna pilnībā ievēros vienošanās nosacījumus. Arī Eiropas Savienība vienmēr ir centusies konstruktīvi veicināt gan vienošanos izpildi, gan ASV un Irānas dialogu.

ASV pārstāvji jau pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir gatavi drīzākajā laikā parakstīt vienošanos ar Irānu par kodolvienošanās atjaunošanu, balstoties uz ES piedāvātajiem nosacījumiem. Vienlaikus Irāna ir pārliecināta, ka joprojām nav atrisināti vairāki Teherānai būtiski jautājumi, kas var kavēt kodolvienošanās atdzīvināšanu.

Tāpat Irāna joprojām noliedz apsūdzības, ka valsts kodolprogramma tiek realizēta kodolieroču izstrādei, apgalvojot, ka zinātniskais darbs notiek tikai civilās kodolenerģijas infrastruktūras izveidē.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress