Home » Jaunumi, Latvija » Gada griezumā janvārī preču eksporta apjomi pieauguši par 11,7%

Gada griezumā janvārī preču eksporta apjomi pieauguši par 11,7%

Pēc straujā preču eksporta kāpuma 2012.gada otrajā pusē, šobrīd jau otro mēnesi eksports samazinās.

Šāda eksporta dinamika ir raksturīga jau vairākus gadus, kad decembra-janvāra mēnešos ārējās tirdzniecības apjomi samazinās.Tomēr, salīdzinot ar 2012.gada janvāri, Latvijas preču eksporta apjomi faktiskajās cenās ir pieauguši par 11,7%. Savukārt preču importa apjomi gada griezumā ir palielinājušies mērenāk – par 3,2 procentiem.

2013.gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, eksports ir samazinājies par 4,6%, tomēr jāatzīmē, ka pagājušā gada janvārī eksports saruka ievērojamāk (-6,2%). Mēneša laikā sezonālo svārstību dēļ samazinājās lauksaimniecības un pārtikas preču, kā arī transportlīdzekļu, mašīnbūves un ķīmiskās rūpniecības preču eksports. Savukārt eksporta apjomi pieauguši koksnes un tās izstrādājumu, kā arī metālapstrādes produkcijas grupās.

Preču importa apjomi mēneša laikā saruka līdzīgi kā eksporta apjomi – par 4,1%. Šāds pats samazinājums bija vērojams arī pērn. Šo samazinājumu, lielākoties, ietekmēja mašīnbūves produkcijas un transportlīdzekļu grupu importa samazinājums.

Eksporta apjomi uz ES valstīm 2013.gada janvārī, salīdzinot ar 2012.gada janvāri, pieauga par 10,5%, bet uz NVS valstīm – mērenāk – par 1,6%. Savukārt uz pārējām valstīm eksporta apjomi joprojām pieaug strauji (par 26,1%).

Neskatoties uz eksporta kritumu 2012.gada decembrī, kā arī 2013.gada janvārī, tomēr tie joprojām pārsniedz iepriekšējo gadu apjomus. Turpmākajos mēnešos sagaidāms, ka eksporta apjomi atsāks augt, tomēr gada griezumā pieauguma tempi būs mērenāki nekā pērn. Eksporta izaugsme nākotnē būs cieši saistīta ar ražotāju konkurētspēju un izaugsmi galvenajās tirdzniecības partnervalstīs.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress