Home » Eiropa, Jaunumi » Ekonomikas ministrs un Lielbritānijas parlamentārieši pārrunā sadarbības iespējas

Ekonomikas ministrs un Lielbritānijas parlamentārieši pārrunā sadarbības iespējas

Otrdien, 25.septembrī, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts tikās ar Lielbritānijas Parlamenta deputātiem, kuri pārstāv grupu sadarbībai ar Latviju. Delegācijas sastāvā bija Christopfer Pincher (Konservatīvā partija), Bob Blackman (Konservatīvā partija), Paul Farrelly (Leiboristu partija), Angus Mac Neil (Skotijas Nacionālā partija) un Ceci De La Montanya (Christopfer Pincher palīdze).

Tikšanās laikā puses pārrunāja abu valstu ekonomiskās sadarbības iespējas un potenciālu to paplašināšanai. Gan ekonomikas ministrijas, gan Lielbritānijas Parlamenta deputāti atzina, ka abu valstu attiecības ir vērtējamas kā noturīgas un ar plašu sadarbības potenciālu dažādās jomās.

Ekonomikas ministrs Lielbritānijas parlamentāriešus iepazīstināja ar ekonomisko situāciju Latvijā un uzņēmējdarbības vides priekšrocībām. Tikšanās laikā tika pārrunāti arī jautājumi, kas skar situāciju Latvijas un Eiropas finanšu sektorā, kā arī krīzes pārvarēšanas gaitu Latvijā.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāta viena no Ekonomikas ministrijas svarīgākajām prioritātēm – Nacionālā industriālā politika, kuras mērķis ir veicināt ekonomikas strukturālās izmaiņas par labu preču un pakalpojumu ar augstu pievienoto vērtību ražošanai, t.sk. rūpniecības lomas palielināšanai, rūpniecības un pakalpojumu modernizācijai un eksporta komplicētībai. Kā galvenos izaicinājumus Latvijas ekonomikā tikšanās laikā D.Pavļuts minēja sociālos jautājumus, joprojām salīdzinoši augsto bezdarba līmeni un citus ilgtermiņa darba tirgus jautājumus.

Saskaņā ar Ārvalstu tiešo investīciju piesaistes stratēģiju Lielbritānija ir definēta kā augsti prioritārā mērķa valsts ārvalstu tiešo investīciju piesaistei. Latvijas vērtējumā Lielbritānijas tiešās investīcijas ir mērķtiecīgi piesaistāmas tādās uz ārējo pieprasījumu orientētās jomās, kā metālapstrāde un mašīnbūve, transports un loģistika, informācijas tehnoloģijas (ieskaitot ārpakalpojumu jomu), dzīvības zinātnes, veselības aprūpe, kokrūpniecība un zaļās tehnoloģijas.

2011.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Lielbritāniju sasniedza 665,1 miljonus eiro, kas ierindoja Lielbritāniju 9.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Eksports uz Lielbritāniju veidoja 410,3 miljonus eiro, savukārt imports 254,7 miljonus eiro, tādejādi Lielbritānija bija Latvijas 7.nozīmīgākais eksporta un 13.nozīmīgākais importa partneris. Galvenās eksporta preču grupas ir koksne un tās izstrādājumi (69,8%), metāli un to izstrādājumi (5,7%), dažādas rūpniecības preces (3,7%), tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi 3,5%), transporta līdzekļi (2,6%). Savukārt galvenās importa preču grupas ir metāli un to izstrādājumi (26,5%), mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas (19,6%), tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi (11,7%), ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija (9,3%), transporta līdzekļi (8,5%).

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress